Hoe maak je een succesvolle cv?

Je Curriculum Vitae (CV) fungeert als je persoonlijke visitekaartje. In het Latijn betekent het ‘loop van je leven’. Dat is precies wat je CV voor je doet. Het geeft een weergave van alle relevantie gebeurtenissen en ontwikkelingen in je leven.  Hiermee kan je jezelf op een zo kort mogelijke en bondige wijze ‘verkopen’. Een werkgever kan door een blik op je CV inschatten met wat voor kandidaat hij of zij te maken heeft. Sommige werkgevers gaan bij de eerste selectie alleen af op het CV. Zorg daarom dat je CV er altijd perfect en verzorgd uitziet. Het is ook een goed idee om op je CV al te vermelden op welke vacature je sollicitatie betrekking heeft.

Een goed CV voldoet aan een aantal eisen. Het is een overzichtelijk geheel, voor relevante informatie. Dus geen opsomming van alles wat je in leven hebt gedaan. Noem alleen de dingen die relevant zijn voor je sollicitatie. In je CV vermeldt je je persoonlijke gegevens, je opleidingen, de vaardigheden waar je over beschikt, je werkervaring en de nevenactiviteiten die van belang zijn. Eventuele referenties zet je ook op je CV.

Het is een goed idee om een standaard CV voor jezelf als basis te hebben. Wanneer je echter op een functie solliciteert, is het aan te raden met de functie in je hoofd nog een keer goed naar je CV te kijken. Dan kan je nog een en ander aanpassen waardoor je CV beter bij de vacature aansluit. Een belangrijk onderdeel van je CV is de opmaak. Juist omdat het CV bedoeld is om in een oogopslag een helder overzicht te geven, kunnen vetgedrukte, onderstreepte en ingekaderde elementen uitkomst bieden. Zie het voorbeeld CV voor een van de mogelijke opmaakprofielen.

Je hebt verschillende soorten CV’s. De meeste sollicitanten gebruiken het chronologische (Engelse) CV. Hierbij worden verschillende onderdelen in chronologische volgorde weergegeven.

Personalia

Dit is de bovenste rubriek van je CV. Je adresgegevens, geboortedatum en contactgegevens staan daar. Probeer los te komen van het emailadressen uit het verleden. Vroeger leek tessadeallerliefste@hotmail.com natuurlijk hartstikke leuk, maar tegen de tijd dat je gaat solliciteren is het handig een wat zakelijker mailadres te nemen. Ook kun je hier neerzetten of je in het bezit bent van een rijbewijs en zo ja, welk rijbewijs. Als je een academische titel hebt behaald kun je in onder dit kopje en direct voor je naam zetten.

Onder je personalia is het mogelijk om kort aan te geven voor welke functie je solliciteert en waarom juist deze functie en dit bedrijf je zo interessant lijken. In deze tijden worden brieven niet eens altijd gelezen en gaan werkgevers soms puur op het CV af. Je versterkt dus je positie door ook in je CV aan te geven waarom jij voor de functie solliciteert.

Opleidingen

De opleidingen, cursussen en trainingen die je gevolgd hebt worden ook in je CV opgenomen. Je moet hierbij een afweging maken: je kan beginnen met de oudste opleiding, of juist met de meeste recente. Als je begint met de oudste opleiding kan het zijn dat de lezer zijn  interesse verliest voor het interessante gedeelte van je CV komt. Wanneer je echter met je meest recente opleiding begint, wordt je CV terwijl je verder leest steeds minder interessant. Het belangrijkste is om je CV zo kort en bondig mogelijk te houden, dan maakt het namelijk niet zo veel uit. Bij de vermelding van je opleiding is het handig om een aantal vragen te beantwoorden:

  • Welke opleiding heb je gevolgd?
  • Wanneer heb je de opleiding gevolgd?
  • Waar heb je de opleiding gevolgd?
  • Heb je je diploma erin behaald?

Werkervaring

De werkervaring die je eerder hebt opgedaan is ook belangrijk om te vermelden. Probeer hier wel een onderscheid te maken tussen kortstondige bijbaantjes die niks voorstellen en baantjes met een toegevoegde waarde. Zorg ook hierbij dat je een aantal vragen beantwoord in je CV.

  • Waar heb je gewerkt? (bedrijf, plaats)
  • Wanneer heb je daar gewerkt en hoelang?
  • Welke functie had je en welke verantwoordelijkheden kwamen daarbij kijken?
  • Was het een fulltime baan of een fulltime baan?

Vaardigheden

Ook de relevante vaardigheden die je op hebt gedaan kun je vermelden op je  CV. Je kunt denken aan kennis van verschillende talen, vaardigheden met computerprogramma’s en statistiekprogramma’s. Ook wanneer je een tijd in het buitenland hebt gewerkt, bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk te doen, kan je vaardigheden hebben ontwikkeld die bij de vacature van pas kunnen komen. Benoem deze vaardigheden dan ook.

Met bovenstaande elementen in je CV geef je een behoorlijk compleet overzicht van wat jij als kandidaat te bieden hebt. Soms is het echter zo dat niet alles in loopbaan vlekkeloos verlopen is, en dat je liever niet alles vermeldt op je CV. Met als gevolg een ‘gat’ in je CV. Probeer niet koste wat het kost het gat te verdoezelen, maar blijf gewoon eerlijk. Kleine gaten in je CV zijn trouwens te vermijden door periodes in jaartallen te benoemen, en niet met specifieke data.

Categoriën:

Featured, Solliciteren
Geen Reacties op “Hoe maak je een succesvolle cv?”

Geef een reactie