Na je sollicitatie

Als je je sollicitatiebrief de deur uit hebt gedaan, begint een lastige fase van het sollicitatieproces. Enthousiast en ongeduldig als je bent wil je natuurlijk meteen weten waar je aan toe bent, maar helaas, op dit punt wordt je geduld even op de proef gesteld. Je moet wachten. Over het algemeen duurt het een tijdje voordat besloten is welke sollicitanten op gesprek mogen komen. Meestal ontvang je wel een ontvangstbevestiging zodat je zeker weet dat je brief wel is aangekomen. Vaak zijn dit automatische berichten, zeer kort en zakelijk opgesteld. Trek hieruit geen conclusies over je kansen, het is immers een automatisch verzonden bericht.

Maar dat wachten lijkt soms wel eeuwen te duren. Hoelang moet je eigenlijk blijven wachten? En wanneer mag je er achter aan bellen? De NVP, de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling, heeft een zogeheten Sollicitatiecode opgesteld. De code heeft als doel een norm te formuleren voor een heldere en eerlijke sollicitatieprocedure. In de code staat dat de sollicitant zo goed mogelijk op de hoogte moet zijn van de sollicitatieprocedure. Zo snel mogelijk moet de sollicitant worden medegedeeld of er nog een gesprek volgt, of hij/zij is afgewezen of dat de sollicitatie wordt aangehouden. Daarbij is het wel gebruikelijk dat er wordt aangegeven op welke termijn je weer een reactie kunt verwachten.

Ook staat in de code dat er vertrouwelijk met de verstrekte gegevens om moet worden gegaan en dat alleen die gegevens opgevraagd mogen worden, die relevant zijn voor de vacature. Ook geeft de code aan dat bepaalde zaken nooit ter sprake gebracht mogen worden. Zo mag een sollicitant niet gevraagd worden naar zijn/haar gezinsplanning of gezondheid.

Na weken wachten nog steeds geen reactie? Dan is het geen gek idee om een belletje naar het bedrijf te plegen. Probeer een neutrale houding aan te nemen in het gesprek. Vraag eerst of je sollicitatiebrief wel ontvangen is, en vervolgens wat de sollicitatieprocedure bij het betreffende bedrijf is. Op die manier breng je jezelf even onder de aandacht zonder dat een opdringerige of negatieve indruk achterlaat.

Vaak bestaan de gesprekkenrondes uit meerdere gesprekken. Soms vinden die gesprekken op verschillende momenten plaats, maar soms ook op dezelfde dag. Zoals beschreven in de code dient deze procedure wel duidelijk zijn voor de kandidaten. Mocht de brief met de uitnodiging voor een gesprek dus onduidelijk zijn, met bijvoorbeeld alleen een datum en locatie erin, wees dan niet terughoudend maar bel op om je te laten informeren over de procedure.

Ook op andere momenten in de sollicitatie is het een goed idee wat van je te laten horen. Bijvoorbeeld wanneer je na een gesprek wekenlang niks hoort, of wanneer het bedrijf niet binnen de afgesproken tijd van zich laat horen. Je laat hiermee merken dat de sollicitatie je bezig houdt en dat je er dus serieus mee bezig bent. Probeer de grens tussen interesse en ongeduldigheid voor jezelf wel goed in de gaten te houden.

Categoriƫn:

Featured, Solliciteren
Geen Reacties op “Na je sollicitatie”

Geef een reactie