De stijl van een sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief is lastig. Wat zet je wel in de brief, wat zet je niet in de brief? Hoe verkoop je jezelf zonder arrogant over te komen? Een hele belangrijke overweging is de toon die je aanslaat in je brief. Bij het bepalen van de stijl van je brief zijn er een aantal dingen heel belangrijk.

Netjes!

Ten eerste is het belangrijk om de brief er verzorgd uit te laten zien. Het is de allereerste indruk die een werkgever krijgt, dus je brief moet er niet als een rommeltje uitzien. Kies dus voor een duidelijke opmaak voor de adresgegevens en de rest van de brief. Laat tussen de regels voldoende ruimte over (kies voor een regelafstand van anderhalf) en probeer je brief te beperken tot een pagina. Dat is inderdaad niet veel ruimte. Maar het doel van je brief is uitgenodigd worden voor een gesprek. In dat gesprek kan je dan je motivatie uitgebreider toelichten.

Foutloos

Spelfouten in je brief zijn funest. Geen enkele werkgever is onder de indruk van een sollicitatiebrief als die vol met spelfouten staat. Let er op tijdens het schrijven en lees de brief nog een paar keer door voordat je hem op de post doet. Het is ook zeker een aanrader om de brief door te laten lezen door iemand anders. Vaak kijk je op een gegeven moment over je eigen fouten heen, en dan is het fijn dat iemand even een frisse blik op je brief werpt.

Taalgebruik

Kies in je brief voor leesbare, korte zinnen. Probeer vakjargon en cliché taalgebruik te vermijden. Zinnen worden vaak ook langer doordat ze in de passieve vorm staan. Probeer dat te voorkomen. Als de brief in actieve vorm schrijft, leest het ook veel gemakkelijker en fijner weg. Ook al schrijf je een nette en formele brief, dat betekent niet dat je alle dure woorden die je kent uit de kast hoeft te halen. Zorg gewoon voor een nette, goed leesbare brief.

Juiste toon

Bij een sollicitatie is het lastig te bepalen in welke toon je je brief moet schrijven. Je wilt niet te formeel schrijven, maar ook niet te informeel. Ook hierbij is het belangrijk je goed te informeren over het bedrijf. Aan de manier waarop het bedrijf zich presenteert, bijvoorbeeld op de website, kan je een beetje inschatten welke toon geschikt is voor de brief die je gaat sturen. Neem daarbij altijd het zekere voor het onzekere, want een iets te formele brief kan minder kwaad dan een te informele brief.

Opbouw

De stijl van de brief is ook te zien in de opbouw. Een sollicitatiebrief bestaat uit een opening, een middenstuk en een afsluiting. In de opening vertel je op welke functie je solliciteert en waar je die vacature vandaan hebt. Met een originele openingszin kan je de  aandacht van de werkgever proberen te trekken. In het middenstuk leg je uit waarom juist jij zo geschikt bent voor de betreffende functie. Noem hierbij alleen maar positieve eigenschappen, en probeer ze te illustreren aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. In de afsluiting van de brief benadruk je dat jij denkt zeer geschikt te zijn voor de functie, en dat je je motivatie graag in een gesprek nader toe zal lichten.

Categoriën:

Featured, Sollicitatiebrief
Geen Reacties op “De stijl van een sollicitatiebrief”

Geef een reactie