How to: Solliciteren voor een stageplek!

Tijdens je studie zullen er ongetwijfeld periodes komen waarbij je een stage moet gaan lopen. Een stageperiode is vaak verplicht en geeft jou vast de nodige praktijkervaring die jij na je studie goed kunt gebruiken. Het vinden van een leuke stageplek blijkt in de praktijk echter nog lastig zat. Wanneer jij een leuke stage hebt gevonden wil je natuurlijk graag solliciteren.

De sollicitatie bestaat uit een aantal verschillende stappen. Allereerst moet er een sollicitatiebrief geschreven worden. Vervolgens word je uitgenodigd voor een gesprek, waarvoor je je uiteraard goed voor dient te bereiden. Om jou op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

De sollicitatiebrief

Wanneer jij een leuke stageplek hebt gevonden is het noodzaak om jezelf voor te stellen bij het desbetreffende bedrijf. Dit doe je middels een sollicitatiebrief. Probeer jezelf met deze brief voor te stellen en je vooral te onderscheiden van anderen. Wat maakt jou zo uniek dat jij aangenomen moet worden? Gebruik hiervoor niet de clichés die het gros van de mensen gebruikt, zoals: “Ik heb geen 9-tot-5-mentaliteit, ik ben flexibel, ik kan goed in teamverband werken” etc. Gebruik liever praktijkvoorbeelden waarmee jij kan aantonen dat je een bepaalde kwaliteit bezit!

Als aanvulling van je sollicitatiebrief stuur je ook altijd je cv mee. Je cv geeft een samenvatting van je behaalde diploma’s, werkervaring, cursussen e.d. Zorg dat deze ten alle tijden up-to-date is. Maak deze zo compleet mogelijk, maar houd wel in de gaten wat echt van belang is voor het bedrijf.

Het sollicitatiegesprek

Wanneer het bedrijf positief gestemd is over jouw sollicitatiebrief en je cv, kan het zijn dat deze je uitnodigt om je sollicitatiebrief en cv mondeling toe te lichten. Het sollicitatiegesprek is datgene waar je naartoe hebt gewerkt en dit moet je dan ook niet te makkelijk opvatten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je daarom zo veel mogelijk in over het bedrijf. Bedenk ook welke vragen mogelijk aan je gesteld gaan worden en formuleer hier alvast een antwoord op, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij nadenkt over vragen die je wilt stellen. Wat het bedrijf van je verlangt, is belangrijk om te weten en tevens is het goed om te weten hoe je wordt begeleid, je wilt immers echt wat van de stage leren.

Na het sollicitatiegesprek

Het is begrijpelijk dat je na het sollicitatiegesprek zo snel mogelijk wilt weten of jij de stageplek mag invullen. Wees echter geduldig. Een sollicitatieprocedure kan best wat tijd in beslag nemen en wanneer jij te snel na het gesprek wat van je laat horen, kun je wanhopig overkomen. Wat je wel kunt doen is direct na het gesprek een kort bedankbriefje sturen. Dit komt vaak erg beleefd over en kan je als sollicitant een streepje voor geven.

Op zoek naar een stageplek?

Stageplekken zijn tegenwoordig niet erg lastig meer te vinden. Maak bijvoorbeeld gebruik van een online vacaturebank zoals www.stagemotor.nl of Stageplaza.nl. Dit soort vacaturebanken hebben vaak erg leuke vacatures vacant staan. Tevens kun je de vacatures vaak filteren op interessegebied en regio’s, wat het zoeken een stuk makkelijker maakt. Succes!

Categoriën:

Solliciteren
Geen Reacties op “How to: Solliciteren voor een stageplek!”

Geef een reactie