Opbouw sollicitatiebrief

Een goede opbouw van je sollicitatiebrief is het halve werk!

Waar begin je mee als je van plan bent om een goede  sollicitatiebrief te schrijven? Voor veel mensen is dit een moeilijke vraag. Je  wilt graag dat je sollicitatiebrief opvalt en dat jij daarom de baan krijgt.  Maar voordat je je gaat richten op het schrijven van een opvallende  sollicitatiebrief, is er een belangrijk aspect dat niet over het hoofd gezien  mag worden: de opbouw van de sollicitatiebrief. De opbouw van de  sollicitatiebrief is erg belangrijk en laat direct indruk achter bij de  selecteur. Hieronder vind je meer informatie over de opbouw van een goede  sollicitatiebrief. Meer inspiratie voor een sollicitatiebrief? Check ook de voorbeeld sollicitatiebrieven!

Opbouw sollicitatiebrief: Algemene aspecten

Een sollicitatiebrief begint altijd met vermelding van eigen  naam en adresgegevens. Op deze manier weet de selecteur direct van wie de  sollicitatiebrief afkomstig is. Hierna vermeld je de geadresseerde, gevolgd  door de regel betreft.:. Hier geef je kort en bondig aan naar welke vacature je  solliciteert. Tussen al deze verschillende onderdelen is er altijd een witregel  om zo de sollicitatiebrief overzichtelijk te houden. Een algemeen feit is dat de sollicitatiebrief niet te lang dient te zijn. Het is belangrijk dat de sollicitatiebrief uit 3 a 5 alinea’s  bestaat. Hierdoor is het geen langdradige tekst en leest de sollicitatiebrief  makkelijk door. Verder zijn er altijd een paar dingen die standaard in een  sollicitatiebrief horen te staan.

Opbouw sollicitatiebrief: De inleiding

In de inleiding van de sollicitatiebrief staat altijd de  functie naar waar je solliciteert, hoe je aan de vacature komt en verwijs je  eventueel naar een eerder contact. Dit bijvoorbeeld als je eerst al telefonisch contact hebt gehad met de geadresseerde. Het is van belang dat de  sollicitatiebrief opvalt en daarom is de inleiding een belangrijk aspect van de  sollicitatiebrief. De inleiding is wat de selecteur het eerste zal lezen en het  is van belang om in de sollicitatiebrief meteen vanaf het begin al op te  vallen. Een mooie openingszin is dan ook zeer relevant bij de inleiding van de  sollicitatiebrief.

Opbouw sollicitatiebrief: Het middenstuk

In het middenstuk van de sollicitatiebrief, wat ongeveer de  2e tot de 4e alinea kan zijn, leg je uit waarom jij aan  de functie-eisen voldoet. Vermeld hierbij ook werkervaring en andere relevante  ervaringen. Hierna volg je met een heldere, duidelijke motivatie waarom juist  jij geschikt bent voor die baan. Jij  vertelt wat jouw capaciteiten zijn, die voor het bedrijf van toegevoegde waarde  zouden kunnen zijn.

Opbouw sollicitatiebrief: Het slot

Het slotstuk van de sollicitatiebrief bestaat uit 1 alinea.  Je kan er eventueel wel twee alinea’s voor uittrekken, maar dat maakt de  sollicitatiebrief meteen al meer langdradig.

Het slot van de sollicitatiebrief is eigenlijk het begin voor  verder contact. Het is van belang om de sollicitatiebrief goed te eindigen.  Probeer hier niet te eindigen met de hoop dat je reactie krijgt. Hopen duidt op  twijfel dus probeer je sollicitatiebrief met een krachtige zin af te sluiten.  Bijvoorbeeld door aan te geven bereid te zijn om het een en ander uit de  sollicitatiebrief in een gesprek nader toe te lichten.

Het belangrijkste aan de opbouw van een sollicitatiebrief is dat de sollicitatiebrief helder en overzichtelijk is. Door een vaste structuur  te gebruiken in de sollicitatiebrief zorg je voor een logische en chronologische volgorde waardoor de selecteur zich in ieder geval  niet zal storen aan slordigheden wat betreft de opbouw. Uiteindelijk zal een goede opbouw van de sollicitatiebrief bijdragen aan de kwaliteit van de  sollicitatiebrief.

Categoriën:

Sollicitatiebrief
Geen Reacties op “Opbouw sollicitatiebrief”

Geef een reactie