Een opvallende sollicitatiebrief

Het is belangrijk dat jouw brief opvalt, uit de zovelen die het bedrijf of organisatie binnen krijgt.  Het is daarbij ten eerste belangrijk dat de lezer overtuigt raakt van jouw kwaliteiten en vaardigheden. Schrijf daarom de brief op zo’n wijze dat de lezer ervan overtuigd raakt dat jij de perfecte kandidaat bent voor de betreffende functie. Laat duidelijk zien dat je enthousiast en gemotiveerd bent. Daarnaast is het van belang dat je duidelijk maakt waarom dit bedrijf of de organisatie jou zo aanspreekt. Laat zien dat je kennis hebt over het bedrijf en laat je interesse zien. Schrijf over jouw relevante ervaringen en dat je kennis hebt van het bedrijf, zoals de visie en missie. Tot slot is het van belang dat je ook een stukje over jezelf schrijft en dat je de sollicitatiebrief aan iemand persoonlijk richt. Zorg voor een goede opbouw, beknopte zinnen, goed leesbare zinnen, normaal lettertype, alinea’s en de juiste grammatica en spelling.

Opbouw van een sollicitatiebrief

Je dient je sollicitatiebrief te beginnen met jouw persoonlijke gegevens. Daarna vermeld je de geadresseerde, gevolgd door de regel ‘betreft’. Hierna formuleer je de functie waar naar je solliciteert. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief niet te lang wordt. Hooguit anderhalve A4, en het liefst een A4.

In de inleiding van de brief beschrijf je hoe je aan de vacature bent gekomen en waar naar je solliciteert. In de inleiding is het al belangrijk dat je brief opvalt, omdat de lezer dit als eerste leest. Zorg voor een mooie, opvallende openingszin.

Nadat je de inleiding hebt beschreven vertel je waarom je aan de voorwaarden van de functie voldoet en vermeld je daarbij je werkervaringen en andere relevante ervaringen. Wanneer je deze hebt beschreven, geef je jouw motivatie aan waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

In het slot van de brief zorg je voor een passend einde en laat je merken dat je hoopt op een reactie. Let erop dat je op een heldere en overzichtelijke manier schrijft en dat je zorgt voor een logische structuur. Het is aan te raden jouw sollicitatiebrief ook aan anderen te laten lezen en om feedback te vragen.

Stijl

Kies dus voor leesbare en beknopte zinnen en probeer zoveel mogelijk vakjargon en cliche taalgebruik te vermijden. Schrijf in de actieve vorm en niet in de passieve vorm. Smijt niet met allemaal dure woorden, ,maar zorg voor een nette en goed leesbare brief. Kies van tevoren of je in een formele of wat informele stijl wilt schrijven. Daarvoor is het handig als je je goed informeert over het bedrijf, dus aan de manier waarop het bedrijf zich presenteert. Onthoud daarbij dat een meer formele brief altijd beter is dan een te informele brief.

Categoriën:

Sollicitatiebrief
Geen Reacties op “Een opvallende sollicitatiebrief”

Geef een reactie