Het sollicitatiegesprek

Na het schrijven van de sollicitatiebrief en de nodige uurtjes wachten is het dan zover: je mag op gesprek komen! Goed nieuws, want je hebt een grote stap gezet in het sollicitatieproces. Maar het gesprek kan alleen een succes worden met een gedegen voorbereiding.

In eerste instantie is het belangrijk om het gesprek te bevestigen. Wanneer je telefonisch wordt benaderd voor het gesprek is dat geen probleem, maar als je het bericht per brief of e-mail ontvangt kan je daar het beste wel een reactie op geven. Je kunt dan bellen (of terugmailen) dat je de uitnodiging hebt ontvangen. Als er dan nog onduidelijkheden zijn over de datum, tijd of locatie kan je op dat moment daar nog verduidelijking over vragen. Onthoud met wie je het gesprek hebt en wat de functie van die persoon is binnen het bedrijf.

Voorafgaand aan een gesprek zijn er een aantal aspecten die je zelf alvast kunt bedenken. Zo kan je ervan uit gaan dat er gevraagd wordt naar je goede en slechte kwaliteiten. Probeer bij het noemen van slechte kwaliteiten eigenschappen te noemen die ook op een positieve manier te interpreteren zijn. Iemand die zichzelf omschrijft als ‘lui’ zal direct een slechte indruk achter laten. Een positief element van de eigenschap lui is namelijk ver te zoeken. Maar iemand die perfectionistisch is en daarbij soms zichzelf in de weg loopt, heeft als werknemer ook weer veel voordelen. De werknemer weet namelijk dat wat er gebeurt, goed gebeurt.

Als er in je CV gaten zitten van een bepaalde periode, kan je de klok er gelijk op zetten: daar wordt naar gevraagd. Zorg dus dat je er van te voren over nadenkt hoe je dat gaat verklaren. Probeer je ook vast in te leven in de functie en een voorbeeld te bedenken van een situatie waarin jouw eigenschappen een verschil kunnen maken. Ook in het sollicitatiegesprek doe je je voordeel als je kunt laten zien dat je veel over het bedrijf weet, en je eigen kwaliteiten kunt koppelen aan de missie en visie van het bedrijf. Lees voordat het gesprek plaats vindt je eigen CV en sollicitatiebrief ook nog even door. Het staat een beetje knullig als je niet meer weet wat je zelf precies in je brief hebt gezet. Kijk er kritisch naar, en bedenk van te voren welke vragen er gesteld kunnen worden. Dan kan je namelijk ook vast over het antwoord nadenken.

Uiterlijk en houding

Als de dag van het gesprek is aangebroken moet je een aantal dingen goed in gedachten houden. Zorg te allen tijde dat je op tijd op het gesprek verschijnt. Liever een kwartier in de gang zitten wachten, dan compleet bezweet tien minuten te laat aankomen. Dan hangt er al een negatieve sfeer voordat het gesprek überhaupt is begonnen. Zorg er daarnaast voor dat je er verzorgd uit ziet. Denk daarbij aan gepaste kleding. Bij veel bedrijven is het gepast een pak of mantelpakje te dragen, bij minder formele bedrijven kan je voor je sollicitatiegesprek een nette broek met een overhemd of net shirtje aan doen. De heren moeten voorkomen dat ze te casual overkomen, de vrouwen moeten rekening houden dat ze er niet te uitdagend uit zien. Een goede deodorant om het zweet van zenuwen de kop in te drukken, een lekker luchtje (niet te veel: voorkom dat de werkgever jouw luchtje in zijn mond proeft en naar adem moet happen). Probeer het drinken van koffie en het roken van sigaretten vlak voor het gesprek ook te voorkomen. Een frisse adem geeft in het gesprek ook een zelfverzekerder gevoel. Zorg dat je zelf ook een kopie van je CV en je  brief bij je hebt zodat je die er bij kunt pakken als dat nodig is.

Opstelling in het gesprek

Het aannemen van de goede houding in het gesprek gaat niet voor iedereen vanzelf. Het is dan ook niet gemakkelijk. Je moet de zenuwen de baas blijven, de juiste toon aanslaan en ook nog de juiste antwoorden geven. Moeilijk! Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je altijd jezelf moet blijven in een gesprek, maar wel de goede balans moet vinden. Je moet niet ongelooflijk arrogant en betweterig zijn, maar je mag zeker uitkomen voor de dingen waar je goed in bent. Durf ook je zwaktes te tonen, maar wees goed voorbereid en bedenk hoe jouw zwaktes omgezet kunnen worden in iets positiefs.

Blijf altijd eerlijk in het gesprek. Je hoeft natuurlijk niet te vertellen dat je met knallende ruzie bij de vorige werkgever weg bent gegaan, maar je kan wel aangeven dat je met de vorige werkgever niet meer op een lijn zat en daarom hebt besloten om verder te zoeken. Wanneer je van de ene baan naar de andere overstapt zal altijd worden gevraagd waarom je de overstap maakt. Probeer te allen tijde te voorkomen dat je negatief gaat praten over je vorige werkgever, dat komt erg onprofessioneel over. Geef bijvoorbeeld aan dat je zelf op zoek was naar meer verdieping, verbreding of een nieuwe uitdaging.

Het sollicitatiegesprek was vroeger een heel eenzijdig gesprek waarin de werkgever probeerde te ontdekken of de sollicitant in het bedrijf past. Tegenwoordig kan het gesprek ook van twee kanten komen. Vragen over het bedrijf of over de functie kunnen zeker wel gesteld worden. Als het weloverwogen vragen zijn laat het de werkgever juist zien dat je de sollicitatie goed hebt voorbereid en je hebt verdiept in het bedrijf en de vacature. Zo kunnen de verantwoordelijkheden die in de functie zitten worden besproken, de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf en bijvoorbeeld ook de toekomstvisie van het bedrijf.

Categoriën:

Solliciteren
Geen Reacties op “Het sollicitatiegesprek”

Geef een reactie