Open sollicitatie
Bij een open sollicitatie reageer je niet op een advertentie of een vacature. Je stuurt uit jezelf een brief naar een bedrijf waar je graag zou willen werken. Ongevraagd, maar zeker niet ongewenst. Een vijfde van de openstaande functies worden gevuld uit de open sollicitaties.
Voordelen open sollicitatie
Het lijkt misschien een nutteloze onderneming, een brief sturen zonder dat er een vacature wordt aangeboden. Maar een goede open sollicitatie kan voordelig uitpakken, zowel voor de sollicitant als de werkgever. Sollicitatierondes kosten voor werkgevers namelijk organisatorisch veel tijd. Als iemand een goede open sollicitatie stuurt kan de functie misschien op die manier worden opgevuld, wat veel tijd scheelt. Ook voor de sollicitant heeft het voordelen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel minder kandidaten omdat de sollicitatie geen reactie op een bestaande vacature is. Daarnaast laat je direct zien dat je assertief bent, gemotiveerd en initiatiefrijk. Dat zijn eigenschappen die bijna iedere werkgever erg weet te waarderen. Vooral bij kleine en middelgrote bedrijven werkt een open sollicitatie goed. Deze worden dan opgeslagen in het systeem en bij het vrijkomen van een functie wordt eerst daarnaar gekeken of er een geschikte kandidaat tussen zit. Dit kan de kosten van het plaatsen van een advertentie schelen.
Aanpak open sollicitatie
Een open sollicitatie vereist een speciale aanpak. Omdat er geen tijdslimiet verbonden is aan de sollicitatie, kan je de tijd nemen voor de voorbereidingen. Zorg dat je je eerst goed verdiept in de functies die je eventueel zou willen vervullen. Welke verantwoordelijkheden zou je willen hebben, wat zie jij als uitdagingen? Het hoeven niet allemaal dezelfde soort functies te zijn, zolang je voor jezelf maar een profiel vormt van functies die jou aanspreken. Op deze manier krijg je zelf een helder beeld wat jij uiteindelijk zou willen doen, waardoor je gerichter kunt zoeken naar bedrijven die inderdaad bij jou zouden kunnen passen.
De volgende stap is op zoek gaan naar bedrijven waar jij denkt dat je prettig zou kunnen werken. Een bijkomend voordeel van een open sollicitatie is dat je genoeg tijd hebt om je te verdiepen in het bedrijf. Door veel informatie over het bedrijf in te winnen, kom je er sneller achter of het een bedrijf is wat bij jou past. Bij je ambities, je persoonlijkheid, je werkhouding en je competenties. Als je veel van het bedrijf weet, kan je in je brief, of later in een gesprek, laten merken dat je precies weet met wat voor bedrijf je te maken hebt. Dat maakt een goede indruk op werkgevers.
Wat bij een open sollicitatie erg belangrijk is, is dat je van te voren contact opneemt met het bedrijf. Via dat telefoongesprek kan je meer te weten komen over het bedrijf en voor welke functies ze binnen het bedrijf nog mensen nodig hebben. Het is goed om zelf niet te open te zijn door functienamen op te noemen die jij graag zou willen vervullen, want dan loop je het risico dat er direct wordt gezegd dat ze voor die functie niemand zoeken. Laat je zo goed mogelijk informeren over de mogelijkheden binnen het bedrijf, en vraag ook naar namen van mensen die voor de verschillende functies aanspreekpunt zijn. Zo kan je je brief specifiek aan iemand adresseren.
Na het voorbereidende gesprek is het tijd voor de motivatiebrief. Laat in deze brief de motivatie voor je bedrijfskeuze sterk naar voren komen. Doe dus je voordeel met de tijd die je van te voren hebt om zoveel mogelijk informatie in te winnen over het bedrijf. Refereer in je brief ook naar het gesprek wat je gevoerd hebt. In het geval van een open sollicitatie is het niet raar om na het schrijven van een brief zelf weer contact op te nemen met het bedrijf. Geef dat ook aan in je brief, zeg bijvoorbeeld dat je een aantal dagen na het versturen van de brief weer contact op neemt met het bedrijf. Het doel van de brief is een uitnodiging voor een gesprek te krijgen. Zet dan ook in brief dat je in een gesprek je motivatie graag toe wil lichten. Je CV kan je ook aanpassen op een open sollicitatie. Je kunt dan een rubriek toevoegen onder de noemer: ‘Inzetbaar als’. Geef daaronder functies aan waarvoor jij jezelf geschikt acht. Geef onderaan je brief ook aan welke andere documenten je meestuurt.
Als je de brief op de post hebt gedaan, kom je woord dan ook na en bel inderdaad het bedrijf na een aantal dagen weer op. Door gemotiveerd en goed geïnformeerd over te komen op het bedrijf, maak je de meeste kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Categoriën:
Solliciteren